A tudomány, a hivatás, a szakma lehetőségeit alapvetően meghatározza a világ általános technikai fejlettsége. A számítástechnika megjelenésének hajnalán már fontos feladatokat bíztak, a mai szemmel nézve kezdetleges számítógépekre. Az egészségügy jó példája eme alkalmazásnak. Kezdetben adminisztrációra, majd gazdasági ügyintézésre, könyvelésre, készletgazdálkodásra, ma - a számítástechnika rohamos fejlődésének és árának csökkenése révén - diagnosztizálásra, képfeldolgozásra, kutatási elemzésekre használhatók eme segédeszközök. Segédeszközök hisz nem gondolkodnak felhasználójuk helyett, csak segítenek a napi munkák elvégzésében. Napjainkban az informatikai forradalom az egészségügyi, gyógyászati ismereteket a belső használaton kívül széles körnek közvetíti, csökkentve a szakterület misztifikálását, javítva a beteg és orvos kapcsolatát, együttműködését. Nincs szerencsésebb helyzet, mint amikor a beteg tisztában van minden őt érintő beavatkozás szükségességével, a folyamat lezajlásának mikéntjével és a várható eredménnyel. Könnyebb a kezelések alternatíváinak szemléltetése, a probléma megjelenítése és esetlegesen a végeredmény bemutatása a számítógép-szoftver párossal. A szoftver az a tudás, amit már valakik kigondoltak, megtervezetek majd létrehoztak az "analóg" munkafolyamatok könnyítése érdekében.

Akik még nem használnak számítógépet és a páciensek adatait kartonokra vezetik hozzátűzve az elkészült röntgenképekkel, nekik könnyed áttérést biztosít a Dental Service 2000 a számítógépes adatfeldolgozásra.

A tudást a program készítése során fogorvos szakértők biztosították, elkerülve ezzel a fölösleges funkciókat illetve a hiányzó részleteket. A Dental Service 2000 szoftverben adminisztrációs-, illetve röntgen-képfeldolgozó funkciók egyaránt helyet kaptak. Az adminisztráció tartalmazza többek között a páciens adatok ablakot, ami lényegében a betegkarton elektronikus megfelelője. Felvehető a kliens kórelőzmény kartonja, ami előzőleg a felhasználó szájíze szerint alakítható ki. Megjeleníthető a grafikus fogstátusz, amellyel a Zsigmondy- kereszten ábrázolhatóak a korábbi ill. későbbi beavatkozások. Kezelési terv készíthető a beavatkozást megelőzően akár több variációban is, majd a tényleges kezelés során ez bármikor előkereshető. A program tartalmazza a dental katalógust, ami a fogászati beavatkozások szöveges és képes gyűjteményét jelenti, segítve ezzel a beteg tájékoztatását. A kezelés menüben lehetőség nyílik a korábban elkészített kezelési tervből való választásra, vagy - ha ez nem készült - az aktuális beavatkozások rögzítésére, amelyek a grafikus fogstátuszban is automatikusan módosulnak. A visszarendelések akár hónapokkal előre beiktathatók, majd ezek az aktuális időpontokban naptárszerűen heti és napi bontásban jelennek meg. Természetesen statisztika is készíthető a programmal, melynek eredménye kinyomtatható, vagy lemezre menthető. A program többszintű jelszavas védelemmel van ellátva, így kiküszöbölve az illetéktelen hozzáférést.

A kezelésekre vonatkozó feljegyzések számítógépes tárolásánál is jelentősebb változás a röntgenképek, fotók vagy videofelvételek digitális rögzítése. Felmerül a kérdés, miért van szükség röntgen feldolgozásra? Akik már használnak valamilyen digitális röntgen készüléket, nekik nem kell ecsetelni a digitális technika előnyeit. Képeik azonnal visszakereshetők, nagyíthatók, manipulálhatók, nyomtathatók. Ezen előnyöket a hagyományos röntgenfilmet alkalmazók is magukénak tudhatják, mivel a programban lehetőség van filmszkenner segítségével a röntgenek bevitelére. Ennek folyamán intraorális-, panoráma-, ill. teleröntgenek rögzíthetők. A képfeldolgozó funkciók segítségével bármikor utólagos korrekció végezhető a bevitt röntgenképeken, azok tetszőlegesen nagyíthatók, kicsinyíthetők, invertálhatók, valamint a csontsűrűség vizsgálható, távolság-, szögmérés végezhető. Mindez "valós időben" megtehető, tehát már egy kisebb kapacitású gépen is azonnal megjelenik minden változtatás. Szükség esetén az elkészített röntgenkép egy gombnyomással elküldhető e-mail-ben bármely kollégának.

A teleröntgen bevitelének erénye a Cefalometria modul meglétét vonja maga után, amely egyedülálló módon kifejlesztett teleröntgen kiértékelésből áll. Ezen kiértékelési folyamat automatikusan számolja ki a fogszabályozáshoz szükséges paramétereket a pauszpapírt ill. a drága időt rabló méréseket kikerülve. A monitoron megjelenő röntgenen meg kell adni a referenciapontokat. Azok elhelyezésében segítségünkre van egy sor korrekciós szűrő: fényerő, kontraszt, színszűrők valamint a részletnagyítás. Ezek után a program kiszámolja a szükséges távolságokat, szögeket, majd létrehozza a teljes kiértékelési táblázatot. Így a fáradságos mérési, szerkesztési, számolási munkát a program végzi el felhasználója helyett.

A Dental Service 2000 programhoz digitálisröntgenek is csatlakoztathatók, így a hagyományos röntgenfilmek valamint a digitális úton készített röntgenek egy alkalmazásban szerepelnek, nem beszélve a komplett adminisztrációról.

Orálkamera-modul.
A dokumentáció és a páciens tájékoztatásának leglátványosabb eleme a szájon belüli digitális úton készített fénykép illetve videofelvétel. Ezek az adatok a röntgenképekhez hasonlóan kezelhetők a nyilvántartóprogramban. A megjelenített kép segítségével az érintett személy meggyőzése sokkal egyszerűbb az esetleges beavatkozás célszerűségéről. A képek időrendi sorba rakhatók, szemléltetve a páciensnek a könnyen érzékelhető „előtte-utána” metodikát. Másrészt a kép archiválásával a kezelést végző orvos álláspontja a manapság már nem elhanyagolható jogi következmények előtt megalapozottabbá válik.

Azon felül, hogy a szoftver használata tagadhatatlanul segíti a jobb minőségű terápiát, az általa szolgáltatott képi látvány talán még el is feledteti a páciensekkel a néha szükségszerű kellemetlenségeket.